A healthy sun-kissed skin met de juiste zonbescherming

Is de zon onze vriend of vijand?

Hooray! Het voorjaar is in volle gang. Eindelijk is het lente. Hoe heerlijk is het om de warmte van de zonnestralen te voelen op je gezicht en de lentegeur van pas gemaaid gras in te ademen. Wat doet de zon toch veel goeds voor je humeur. Voel jij je ook weer opgewekt en blij? Bij het zien van de eerste zonnestralen gaan we er gelijk op uit: korte mouwen, met-zonder jas naar buiten en bruin worden maar! De zon brengt een gezond kleurtje op onze huid en dat is wat we allemaal willen. Dan zien we er immers net even iets stralender uit. Bruin worden zonder zonbescherming is niet goed voor je huid, we moeten goed opletten dat we niet verbranden. Maar hoe zit het eigenlijk met de zon, is het ook goed voor je of alleen maar slecht? Wat zijn eigenlijk de goede en schadelijke effecten van de zon op de huid? [lees verder onder de afbeelding]
je huid maak vitamine d aan als je de zon in gaat

De zon is van nature een blijmaker

De zon tovert altijd bij iedereen een glimlach op het gezicht. Gelukkig mogen we er ook van genieten! De zon is namelijk van nature een blijmaker, niet alleen voor ons, ook voor onze huid!
Zonlicht zorgt namelijk voor de aanmaak van Vitamine D in de huid. Deze natuurlijke krachtpatser zorgt voor sterke botten en tanden, voorkomt botontkalking en speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van onze weerstand. Je hoeft er geen uren voor te bakken. Vitamine D wordt al aangemaakt als je 10 tot 15 minuten in de zon zit. Even genieten van de zon in je pauze doet al wonderen! Langer dan dat kwartiertje hoef je ook niet in de zon te blijven, je huid maakt dan namelijk niet meer vitamine D aan. de zon en een bruine huid

De zon in zonder zonbescherming?

Maar hoe lang mag je dan onbeschermd in de zon zitten? Dit is niet voor iedereen hetzelfde en afhankelijk van een paar factoren. De kleur van je huid, voordat je in de zon gezeten hebt, speelt hierbij een grote rol. Maar bijvoorbeeld ook of je snel verbrand, of juist snel bruin wordt. En uiterlijke kenmerken zoals je haar- en oogkleur en of je sproeten hebt of niet. Heb je een lichte huidskleur, rood haar en lichte ogen? Dan is het niet verstandig lang in de zon te zitten. Zo heeft iedereen haar/zijn eigen huidtype. Laat deze vaststellen door de Cenzaa Huidexpert en jij weet hoe lang je onbeschermd in de zon kan zonder te verbranden. Althans, bijna! De zonkracht heeft hier ook invloed op. Hoe krachtiger de zon, des te sneller je verbrandt.

Wat is zonkracht eigenlijk?

Zonkracht is de maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht dat de aarde bereikt. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht. Een UV-index in ons land kan variëren van 1, wanneer er geen UV is tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.

(bron: KNMI)

De zon straalt op jouw huid

De zon straalt op jouw huid en geeft je zo de mooie bruine kleur waar je zo naar verlangt. Maar ben je er ook van op de hoogte dat 80% van de huidveroudering te wijten is aan onbeschermde blootstelling van de huid aan de zon? Oef.. die zonnestralen kunnen echt funest zijn voor je mooie en egale huid! Het natuurlijke zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-stralen en voor 5% uit UVB-stralen. Deze UVA en UVB- stralen hebben op verschillende manieren invloed op je huid. Het verschil leggen we hieronder uit.

Hoe werkt UVA- en UVB-straling?

De UVA straling straalt als het ware overal doorheen: door wolken en zelfs achter glas ben je niet ‘veilig’. UVA stralen hebben een lange golflijn en dringen daardoor diep door in de huid (tot in de dermis) en maken daar elastine vezels kapot. Het licht breekt het elastine in veel stukjes nadat het langdurig in de zon heeft gelegen. Vergelijk het met een elastiekje dat bros wordt en bij langdurig oprekken breekt. Vaak en onbeschermd in de zon zitten geeft dus een versnelde afbraak van elastine in de huid en daardoor krijg je meer rimpelvorming. De A in UVA staat dan ook voor ‘Aging’.

UVB straling is veel krachtiger dan UVA straling, maar heeft wel een kortere golf, waardoor de stralen minder diep in de huid doordringen. Hierdoor wordt de buitenste huidlaag alleen aangetast. UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding. De B in UVB staat dan ook voor ‘Burning’. uva-en-uvb-uitgelegd

De functie van een goede zonnebrandcrème met SPF

Onbeschermd de zon in is niet verstandig. 30 minuten voordat je gaat genieten van de zon je huid royaal insmeren met zonbescherming en dit gedurende de dag bijhouden, luidt het advies. Maar waarom dan? En welke factor moet ik dan hebben? Laten we beginnen met de betekenis van SPF: Sun Protection Factor. Deze zogeheten factor geeft aan welke bescherming een product tegen de zon geeft. Wil een beschermingsfactor goed z’n werk doen, dan moet deze factor zorgvuldig worden gekozen bij je huidtype. Op deze manier kun je een bepaalde tijd veilig van de zon genieten. Er is dus een verschil per persoon hoe lang je in de zon kunt zijn. De huid kan namelijk een maximale dosis UV-straling per dag aan. Uiteraard heeft dit ook te maken met de kleur en de dikte van je huid. elke dag je huid beschermen met Cenzaa zonproducten

Summer Skin Check bij Cenzaa

We vinden het belangrijk dat jij bewust bent wat de zon met je huid doet. Bij deelnemende Cenzaa salons kun je professioneel zonadvies krijgen, zodat jij optimaal en veilig van de zon en deze zomer kunt genieten! Wij wensen je een fijne zomer!


geniet van de zon met mate