Hoe het eten van E-nummers je huidproblemen verergeren | Blog

Hoe het eten van E-nummers je huidproblemen verergeren

Zijn deze smaakmakers funest voor jouw huid?

In de zoektocht naar een zo gezond mogelijke lifestyle proberen we zo min mogelijk suikers binnen te krijgen. Als de ultieme vervangers voor suiker gaan er liters light-frisdranken en andere suikervrije producten over de toonbank. Dat is goed… Tenminste, dat zou je zeggen. Maar deze light producten bevatten wel E-nummers en die blijken niet zo goed voor onze gezondheid én huid te zijn.

E-nummers wat zijn dat?

E-nummers zijn als het ware smaakmakers. Deze voedingsstoffen worden namelijk toegevoegd om maaltijden lekkerder te maken, langer houdbaar te laten blijven, het eten er mooier uit te laten zien of beter te laten ruiken. Hierbij moet je denken aan kleurstoffen, aroma’s, conserveringsmiddelen, rijsmiddelen, smaakversterkers en zoetstoffen.

Deze E-nummers zijn voedingsstoffen en worden door de EU onderzocht en zij stellen er een maximale Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) aan vast. Van een aantal van deze E-nummers is wetenschappelijk bewezen dat deze impact kunnen hebben voor de gezondheid. Let op: dit betekent niet dat alle E-nummers schadelijk zijn!

E-nummers wat zijn dat?
Wat doet die kant en klaar maaltijd met jouw huid?

Wat doet die kant en klaar maaltijd met jouw huid?

Even snel die diepvries- of magnetronmaaltijd warm maken? Misschien doe je dat na het lezen van deze blog iets minder snel. Wist je dat de meeste voorverpakte voedingsmiddelen E-nummers bevatten? De maaltijd staat in een handomdraai op tafel, maar dragen op de lange termijn niet bij aan die gezonde levensstijl en dus ook niet voor een gezonde huid.

E-nummer E621 en histamine

Wanneer je in de ingrediëntenlijst het E-nummer E621 tegenkomt, is het even opletten. Hier kun je namelijk overgevoelig voor zijn. Dit E-nummer, ook wel mononatriumglutamaat (MSG) of Vetsin genoemd, staat bekend al smaakversterker. Deze kun je vooral terugvinden in bouillon, kant en klare soepen en sauzen. Wanneer je overgevoelig bent voor deze smaakmaker, raken je darmen uit balans. Welke klachten je dan krijgt? Het lijkt op een allergische reactie. Dit komt doordat er na de inname van MSG histamine vrijkomt. Komt er teveel histamine vrij? Dan worden je bloedvaten verwijd, waardoor je huid een rode reactie krijgt. Een overschot van histamine zorgt ervoor dat huidproblemen zoals rode vlekken, Eczeem, Rosacea verergeren.

Skip E-nummers voor een gezonde huid

In de afgelopen Skin & Food weken is het pijnlijk duidelijk geworden dat teveel suiker, zuivel en gluten niet goed zijn voor onze huid. Wat is dan wel het advies voor een gezonde huid? Probeer zo puur en zuiver mogelijk te eten. Kies eerder voor onbewerkt en biologisch voedsel dan naar de makkelijke en snelle variant. Give it a try! Deze bewuste voedingskeuzes laten je van binnenuit stralen na verloop van tijd en ook je huid heeft er enorm baat bij!

Skin & Food-Maand

Deze maand stond in het teken van jouw huid en voeding. Hebben we je geïnspireerd om de eerste stap met voeding te zetten naar een gezonder leven en een mooiere huid? Samen met de natuurlijke producten van Cenzaa kunnen deze aanpassingen jouw levensstijl veranderen.