Huidproblemen door gluten | Blog

Huidproblemen door gluten

Glutenvrij eten: helpt het jouw huid?

Glutenallergie. Je hoort het steeds vaker in je omgeving. Maar wist je dat gluten ook de boosdoener kunnen zijn voor je huidproblemen? Dit kan een reden zijn om je dagelijkse boterham helaas  vaarwel te moeten zeggen. Heb jij last van je darmen en weerspiegelt zich dat op je huid? Lees hieronder wat het voor jouw huid  kan doen.

Wat zijn gluten

Wat iedereen wel weet is dat je dagelijkse boterham gluten bevat. Maar wat zijn het eigenlijk? Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graankorrels in graansoorten zoals tarwe, gerst, spelt en rogge. Deze eiwitten houden de meel bij elkaar, geven het brood structuur en zonder deze eiwitten zal het brood niet rijzen/gisten. Dit alles komt door de ‘plakkende eigenschap’ van gluten.

Deze producten bevatten gluten

Nu we weten waar we over praten, is het ook iets makkelijker na te gaan in welke producten deze eiwitten allemaal verstopt zitten. Behalve in brood, zitten er ook gluten in pasta, koekjes, bier en sojasaus. Maar ook in kant-en-klare soepen, bouillonblokjes, snoepjes, sterke drank en vruchtendranken. Producten die je misschien niet zo snel verwacht had.

Wat zijn gluten?
Intolerant voor gluten?

Intolerant voor gluten?

Tarwe klinkt gezond, maar is dat het ook? Tarwe is door de jaren heen flink veranderd. Er is eigenlijk niet zoveel meer over van de gezonde oergraan. De structuur is namelijk doorgekweekt, vandaar dat er nu veel gluten in zitten. Wat dit betekent? Dat de glucose (dus: suiker!) sneller opgenomen wordt in het bloed. Dit maakt dat je bloedsuikerspiegel snel schommelt. Wanneer je intolerant bent voor gluten, dan reageert je immuunsysteem direct met een allergische reactie. Door ontstekingen in de dunne darm worden voedingsstoffen niet juist opgenomen in het lichaam.

LAST VAN ACNE?
Het proces van glycatie veroorzaakt een teveel aan het stresshormoon cortisol. Hierdoor raakt je huid uit balans en krijgt Acne vrij spel.

De invloed van gluten op je huid

Wanneer je darmklachten hebt of problemen met je spijsvertering, dan is het vaak ook zichtbaar op je huid. Herken jij de symptomen die laten zien dat je een overgevoeligheid hebt voor gluten? Psoriasis, Eczeem, Rosacea, een rode huid, jeuk, galbulten of zwellingen: tekenen die erop kunnen wijzen dat je darmen het niet fijn hebben. Komen deze symptomen jou bekend voor? Een ander voedingspatroon kan voor jou de uitkomst zijn. Wissel om de drie weken glutenvrij eten af met weer drie weken wél gluten eten. Lopen je klachten gelijk met het eten van gluten? Dan is er de kans dat je een intolerantie hebt.

TIP: Vertrouw je gluten in je voedingspatroon niet? Bij de dokter kun je je laten testen op een eventuele allergie.

Volgende week…
Kies jij vaak voor een kant en klaar maaltijd als avondeten? Misschien overweeg je dit na de volgende blog over E-nummers & de huid wel overboord te gooien. Houd Facebook in de gaten!