zonbescherming voor de huid

SUNCARE VOOR DE TOEKOMST

de invloed van zonlicht op huidveroudering

 

In de zon maakt ons hormoonstelsel het geluks-stofje endorfine aan dat zorgt voor energie en een kortstondig geluksgevoel. Daarnaast is zonlicht goed voor de vorming van vitamine D en een zongekuste huid. Maar wat hebben de zon en huidveroudering met elkaar te maken?

 

Wist je dat onbeschermde blootstelling aan zonlicht de nummer één oorzaak is van vroegtijdige huidveroudering? Bij het zien van de eerste zonnestralen gaan we er gelijk op uit. De zon zorgt voor een gezonde kleur op onze huid en dan zien we er immers net even iets stralender uit. Bruin worden is het eerste verdedigingsmechanisme van de huid, maar gaat nooit zonder gevaar. Of je wel of niet snel verbrandt, het is enorm belangrijk dat je jezelf insmeert met een zonnebrandcrème met zonnefilter. Voor een echt goede anti-aging crème, is een zonnebrandcrème (SPF) de beste crème die gebruikt wordt als laatste stap in de huidverzorgingsroutine. Bij Cenzaa is dat stap 6 van het 6-stappenplan. Een goede zonbescherming is dus een absolute noodzaak om huidveroudering tegen te gaan. Toch is de zon niet alleen maar slecht voor de mens. We hebben de zon namelijk nodig voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D zorgt voor sterke botten en een beter immuunsysteem. Deze natuurlijke krachtpatser zorgt voor sterke botten en tanden, voorkomt botontkalking en speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van onze weerstand. Vitamine D wordt al aangemaakt als iemand 10 tot 15 minuten in de zon zit. Het is niet nodig langer dan een kwartier in de zon te blijven, want de huid maakt namelijk niet meer vitamine D aan. Hoe lang iemand onbeschermd in de zon kan zitten, verschilt van mens tot mens en is afhankelijk van diverse factoren: De kleur van de huid, of of iemand snel verbrand of juist snel bruin wordt. En uiterlijke (genetische) kenmerken, zoals iemands haar- en oogkleur of de aanwezigheid van sproetjes Dat neemt natuurlijke niet weg dat 85% van de huidveroudering te wijten is aan een onbeschermde blootstelling van de huid aan de zon. Teveel zonlicht kan dus ernstige schade opleveren aan de huid.

 

Collageen en zonnestralen

De zon is de grootste boosdoener bij het ontstaan van fijne lijntjes en pigmentvlekken. Teveel zon is daarnaast niet goed voor de conditie van collageen in de huid. Dit komt doordat UV-stralen de elasticiteit en collageenafbraak in de huid versnellen. Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in het lichaam. Het zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. De afbraak van collageen en elasticiteit in de diepere huidlagen kan dus zorgen voor vroegtijdige tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes. Daarnaast zorgt onbeschermde blootstelling aan zonlicht voor een verminderd hyaluronzuurgehalte, wat leidt tot een dunnere en kwetsbare huid.

 

Pigmentatie van de huid

Een van de meest duidelijke en langdurige tekenen van zonneschade zijn verkleuringen. Denk aan pigmentvlekken of hyperpigmentatie. UV-licht brengt een overmatige melanineproductie in je huid op gang. Gebruik je geen SPF-product, dan gaat je huid te veel melanine aanmaken om zichzelf te beschermen tegen zonneschade. Dus stel je je huid echter langdurig bloot aan de zon zonder de juiste bescherming te gebruiken, dan kunnen de pigmentcellen een overreactie geven. De cellen maken te veel pigment aan dat onregelmatig en dus vlekkerig in de huid wordt verdeeld.

 

UVA en UVB straling

UV-straling bereikt de aarde vanaf de zon. Deze straling bestaan uit UVA- en UVB-stralen. Beide stralingsvormen hebben verschillende gevolgen op de huid. UVB-straling is verantwoordelijk voor het verbranden en rood worden van je huid. UVA-stralen hebben het vermogen om dieper in je huid door te dringen en kunnen je DNA beschadigen. Je kunt er dus niet vroeg genoeg mee beginnen, want hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je huid kan herstellen van zonneschade. Het smeren van een huidverzorgingsproduct met SPF geldt overigens niet alleen voor de zomerse dag, maar voor iedere, andere dag van het jaar. Voor nu, en in de toekomst.