Weersta jij de zoete verleiding van suiker? | Blog

Weersta jij de zoete verleiding van suiker?

Doe jij er nog een schepje bovenop?

Kun jij die lekkere zoete lekkernij als traktatie echt niet afslaan op je werk? Of schep jij nog een extra schepje suiker in de koffie of thee? Mag je dan spreken van een suiker verslaving? Voor veel mensen blijft het lastig om nee te zeggen tegen suikers. Toch weten we dat te veel suikers niet bepaald gezond zijn. Waarom kunnen we er dan niet vanaf blijven?

Een suiker verslaving

Verslaving is misschien een groot woord, maar suiker werkt als het ware wel als een verslaving voor ons lichaam. Krijg je suiker binnen? Dan gaat er een signaal naar onze hersenen, hierbij wordt het stofje dopamine aangemaakt. Dopamine noemen we ook wel het gelukshormoon en laat je on top of the world voelen.

Je lichaam reageert op de suikers en wordt nog gemotiveerder om het fijne gevoel vast te houden, door je het gevoel te geven dat je nog meer zoetigheid nodig hebt. Wanneer je eventjes geen suikers meer binnenkrijgt, krijgt je bloedsuikerspiegel een dip. Hoe je uit die dip komt? Je raadt het waarschijnlijk al: door suiker te eten. Je kan de verleiding haast niet weerstaan van dat taartje of het lekkere koekje. De drang naar suiker is te groot!

Een suikerverslaving
Jojo Effect

Niet alleen dat zoete taartje, koekje of snoepje bevat suikers. Wist je dat er ook suikers zitten in sauzen en kant-en-klare maaltijden? Zelfs in de varianten die beweren ‘gezond’ te zijn. Eigenlijk zit je bloedsuikerspiegel de hele dag in een jojo-effect! Vooral ’s avonds is het nog weleens een kunst om je lichaam geen zoete beloning te geven…
In de volgende blog lees je hoe deze suiker verslaving invloed heeft op je huid… En vooral: wat kun jij doen om je huid de aandacht te geven die het verdient!